Pražma královská 400-600g

280  včetně DPH/1kg

Není skladem

Latinský název: Sparus aurata

Sezónnost: Ne

Původ: Chorvatsko

Metoda lovu/chovu: Lov

Množství: kg

Popis

K nejoblíbenějším a nejdéle známým jedlým rybám patří pražma královská zvaná také mořan či pražman zlatý (Sparus aurata, angl. Seabream), kterou staří Řekové zasvětili bohyni lásky Afroditě. Řadí se k typickým středomořským rybám, přestože žijí v rozsáhlé oblasti táhnoucí se od Britských ostrovů přes Středozemní moře až ke Kapverdským ostrovům. Při lovu pražem se nejčastěji používají vlečné sítě a pruty. Nejvíce volně žijících exemplářů se uloví v Řecku, Turecku, Itálii a Severní Africe.

Jemné maso s vynikající chutí obsahuje poměrně málo kostí a tuku, zato je bohaté na bílkoviny. Příprava je rychlá a snadná, je však třeba počítat s menší pevností masa a při vaření či přípravě v páře používat nízkou teplotu. Pražma se nejčastěji smaží, griluje nebo peče v krustě ze směsi mořské soli, bílků a koření, což jsou spolehlivé postupy, při nichž se maso nerozpadne. Aby se při grilování nepřichytila k roštu, je vhodné použít speciální grilovací mřížku, nebo rybu s dalšími ingrediencemi zabalit do alobalu. Před pečením vcelku se doporučuje naplnit břišní dutinu čerstvými bylinkami, citronem nebo česnekem.

Větší kusy se hodí k filetování. Filety se rychle osmahnou nejprve stranou s kůží na olivovém oleji. Po krátké chvíli je potřeba pánev sejmout ze zdroje tepla, a jakmile po straně začnou unikat bílkoviny, rybu rychle opéci z druhé strany. Díky tomu maso zůstane uvnitř průhledné a šťavnaté.

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí “Pražma královská 400-600g”

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *